понеділок, 16 вересня 2019 р.

Україна: події, факти, коментарі №17, 2019

Вийшов черговий випуск інформаційно-аналітичного журналу Україна: події, факти, коментарі №17, 2019. У випуску:
КОРОТКО ПРО ГОЛОВНЕ
  • Виступ Президента України В. Зеленського
АНАЛІТИКА
Політичні акценти
  • Потіха, А. Підсумки роботи 45-го саміту країн G7: українсько-російські відносини.
  • Тарасенко, Н. Підсумки візиту Президента України В. Зеленського до Польщі
  • Дем’яненко, М. 28-й День Незалежності: подробиці святкування
  • Ворошилов, О. Начало работы Верховной Рады Украины IX созыва в отзывах экспертов
  • Якименко, Ю. Визит советника президента США по национальной безопасности Дж. Болтона в Украину в оценках СМИ
  • Горова, С. 100 днів і трохи більше… Формування основних векторів роботи
Економічний ракурс
  • Кулицький, С. Туристично-рекреаційна галузь в Україні: стан, проблеми, оцінка перспектив (Початок, закінчення у наступному номері)
НАУКА - СУСПІЛЬСТВУ
Основні напрями діяльності НАН України
  • 22 серпня 2019 р. Президент України В. Зеленський підписав Указ «Про відзначення державними нагородами України з нагоди Дня Незалежності України».
  • 30 липня 2019 р. в Інституті держави і права імені В. М. Корецького НАН України відбувся науково-практичний круглий стіл «Справа про скіфське золото: поточний стан та перспективи», результатом якого стала резолюція науковців.
Сучасні дослідження та розробки академічної науки
  • Згідно з Постановами Кабінету Міністрів України від 23.08.1994 № 582 «Про стипендії Президента України для молодих вчених», Президії НАН України від 30.05.2018 № 182 «Про Положення про стипендії Президента України для молодих вчених та Порядок проведення конкурсу на здобуття стипендій Президента України для молодих вчених» і Положенням про стипендії Національної академії наук України для молодих вчених, затвердженим постановою Президії НАН України від 02.03.2016 № 66, зі змінами, внесеними до нього постановами Президії НАН України від 21.03.2018 № 99 і від 13.06.2018 № 193, Президія НАН України оголошує з 1 вересня 2019 р. конкурси на здобуття стипендій Президента України для молодих вчених і стипендій НАН України для молодих вчених 
  • 9 серпня 2019 р. Президентом України В. Зеленським було підписано Розпорядження «Про призначення грантів Президента України для підтримки наукових досліджень молодих учених на 2019 рік» (№242/2019- рп).
Міжнародне співробітництво в галузі науки і освіти
  • Національна академія наук України (НАН України) та Національна академія наук Білорусі (НАН Білорусі) відповідно до укладеної між ними Додаткової угоди № 1 до Договору про співробітництво між Національною академією наук України та Національною академією наук 71 Білорусі оголошують черговий спільний конкурс українсько-білоруських науково-дослідницьких проектів 2020 р.
  • 27 серпня 2019 р. в Національному університеті «Львівська політехніка» (м. Львів) відбувся міжнародний форум Innovation-2019, спрямований на підтримку розвитку інновацій та міжнародну кооперацію
  • 27–30 серпня 2019 р. у Львові пройшла 7-а Міжнародна науково- практична конференція «Нанотехнології та наноматеріали» (NANO- 2019).
  • Оголошено конкурс, метою якого є залучення німецьких заявників та їхніх партнерів з країн Східного партнерства до поточної та майбутньої рамкової дослідницької програми шляхом спільних дослідницьких та інноваційних проектів, що повинно забезпечити інтенсивну та довгострокову співпрацю.
Публікації вчених у ЗМІ
  • 17 серпня 2019 р. на сайті газети «Високий Замок» було опубліковано інтерв’ю зі заступником директора з наукової роботи Інституту демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи НАН України членом-кореспондентом НАН України О. Гладуном, присвячене тому, що за останні 25 років мешканців України стало на 10 мільйонів менше. 
  • 9 серпня 2019 р. на сайті науково-популярного журналу «Куншт» було опубліковано статтю нейрофізіолога, провідного наукового співробітника Інституту фізіології імені О. О. Богомольця НАН України, кандидата біологічних наук Д. Ісаєва, в якій він відповідає на питання: якою буває уява, з якого віку ми розвиваємо здатність уявляти і навіщо це нам? І, зрештою, чи це справді тільки людська риса
  • Цьогоріч виповнилося 210 років від дня народження Чарлза Роберта Дарвіна (1809–1882) – видатного британського вченого, автора найважливішої в біології теорії, а саме – теорії еволюції
Діяльність науково-дослідних установ
  • 8–21 серпня 2019 р. Науковий гідрофізичний центр НАН Ук- раїни, Філія державної установи «Держгідрографія» «Дніпровський район Держгідрографії» (далі – ДУ «Держгідрографія») та Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник провели спільну річкову комплексну науково-дослідну експедицію «Прип’ять-2019» в акваторіях головного навігаційного фарватеру р. Прип’ять. Експедицію було організовано відповідно до положень Угоди про науково-технічне співробітництво між Науковим гідрофізичним центром НАН України, ДУ «Держгідрографія» та Заповідником від 19 липня 2019 р. № 122/2019.
  • 8 серпня 2019 р. в Російській Федерації (РФ), на військовому випробувальному полігоні, розташованому на узбережжі Двинської затоки Білого моря, на відстані 40 км від м. Северодвинськ і 100 км від м. Архангельськ, стався вибух, який супроводжувався людськими жертвами та короткостроковим підвищенням радіаційного фону.
  • 14 серпня 2019 р. в Конституційному Суді (КС) України відбулася зустріч директора Інституту економіко-правових досліджень (ІЕПД) НАН України, члена-кореспондента НАН України В. Устименка з головою КС України Н. Шаптала. 
  • 27 вересня 2019 р. відбудеться черговий захід у межах спільного проекту Інституту проблем математичних машин та систем (ІПММС) НАН України, Інституту досліджень науково-технічного потенціалу та історії науки імені Г. М. Доброва НАН України й Інституту програмних систем НАН України Real Science.
  • До 110-річчя від дня народження видатного українського вченого – фізика-теоретика та математика, академіка М. Боголюбова вийшла друком стаття віце-президента Національної академії наук України, директора Інституту теоретичної фізики ім. М. М. Боголюбова НАН України, академіка А. Загороднього; академіка-секретаря відділення фізики і астрономії НАН України, академіка В. Локтєва та академіка- секретаря відділення математики НАН України, директора Інституту математики НАН України, академіка А. Самойленка.
Здобутки української археології
  • У весняно-літньому сезоні 2019 р. вчені Інституту археології НАН України продовжували археологічні розкопки багатошарової пам’ятки «Острів» на Київщині. 
  • З липня 2019 р. на місці кургану «Лита могила» працює Центральна скіфська експедиція Інституту археології НАН України (керівник – кандидат історичних наук Ю. В. Болтрик), ініційована Кіровоградською обласною радою з нагоди відзначення 80-річчя створення області
ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ СОЦІАЛЬНИХ КОМУНІКАЦІЙ
  • Тарасенко, Н. Представництва бібліотек у соціальних мережах як джерело професійних інформаційних ресурсів для бібліотечних працівників
Україна: події, факти, коментарі №17, 2019

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...