четвер, 11 липня 2024 р.

Психологічна підтримка дітей

Вся країна переживає наслідки жахливого терору, завданого росією. Психологічний стан багатьох на межі, війна так чи інакше торкнулася кожного українця – в тому числі найменшого.
Саме тому, Державна служба України у справах дітей вирішили підготувати поради, куди звернутись за психологічною допомогою, якщо ваша дитина стала свідком трагічних подій або з інших причин, повʼязаних з війною.
Перша за все, ви можете звернутись до свого педіатра. Якщо лікар пройшов відповідну підготовку, він за згодою батьків проведе оцінку психічного стану та дасть поради щодо збереження ментального здоровʼя. Якщо ж педіатр немає відповідної підготовки — попросіть його скерувати вас до фахівця.
Проконсультуватися щодо питань ментального здоровʼя вашої дитини можна із сімейним лікарем чи терапевтом. Міністерство охорони здоровʼя повідомляє, що 5870 сімейних лікарів та 1157 терапевтів пройшли навчання за програмою mhGAP щодо основ ментального здоровʼя та надають безоплатні послуги за пакетом «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги».
Необхідного спеціаліста зручно шукати за мапою: https://edata.e-health.gov.ua/.../dashboard/pmg-psychiatry
В Україні наразі існує багато надійних каналів психологічної підтримки дітей та підлітків, до яких можна звернутись у будь-який момент.
За даними МОЗ, ось деякі з них:
  • Лінія Національної психологічної асоціації — 0 800 100 102 (10:00-20:00 щодня, дзвінки безоплатні).
  • ПОРУЧ — спільний проєкт Міністерства освіти і науки України, Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), Українського інституту когнітивно-поведінкової терапії та ГО «ВГЦ "Волонтер"». У рамках проєкту є онлайнові терапевтичні групи підтримки для підлітків — poruch.me/teenagers
  • Консультації від руху «Teenergizer» — це рух, який об’єднав підлітків із регіону Східної Європи та Центральної Азії. На сайті можна записатись на безоплатну консультацію від психологів та консультантів проєкту teenergizer.org/consultations
  • Національна «гаряча лінія» для дітей та молоді від Ла Страда — тут діти, підлітки та студентська молодь мають можливість анонімно і конфіденційно отримати підтримку в будь-яких складних життєвих ситуаціях – 0 800 500 225 (з мобільного або стаціонарного) або 116 111 (з мобільного).
  • Не дрібниці — безпечний підлітковий простір, який надає безоплатні консультації онлайн в боті (консультації надають психологи): notrivia.com.ua/

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...