середу, 2 березня 2016 р.

Децентралізація влади

У березні 2015 року Президент України П.О. Порошенко підписав закони, які визначають напрями провадження механізму децентралізації в Україні, "Про добровільне об’єднання територіальних громад" та "Про основи державної регіональної політики".
      Децентралізація - це передача значних повноважень та бюджетів від державних органів органам місцевого самоврядування. Вона передбачає посилення у регіонів відповідальності через запровадження власних податків та права розпоряджатися ними і є перспективою України для майбутнього членства в Європейському Союзі. Її ефективне впровадження - відсутність жодних аргументів для будь-яких перешкод європейській перспективі. 
Президент Петро Порошенко наголошує на важливості для країни затвердження Верховною Радою змін до Конституції щодо децентралізації. "Значна і головна місія змін щодо децентралізації - це ключова реформа місцевого самоврядування", наголосив він. 
Реформа побудована за польською моделлю із залученням найкращих фахівців з Європейського Союзу та використанням багаторічного досвіду, який існує в цих країнах.
     При впровадженні децентралізації в країні, передбачається скасування посад голів обласних та районних державних адміністрацій, скасування процедури їх призначення Президентом, натомість запроваджуються посади голів виконкомів обласної виконавчої влади, які обиратимуться на сесіях обласних рад, що означає передачу значної частини владних повноважень територіальним громадам. Саме обласні виконавчі комітети і будуть розпоряджатися значною частиною економічних і фінансових ресурсів, які раніше розподілялися з Києва. "Це не просто передача повноважень про прийняття рішень, а й фінансове забезпечення, щоб громада сама вирішувала, як найбільш ефективно використовувати кошти від оподаткування", наголосив Петро Порошенко.
   З 1 липня 2015 року, згідно із Законом, Бюджетним кодексом, органи місцевого самоврядування отримали право вносити зміни до своїх бюджетів і таким чином отримали повну фінансову децентралізацію.
   Питання оборони, зовнішньої політики, національної безпеки, верховенство права і дотримання громадянських свобод, при децентралізації залишаються під контролем центральної влади. Для нагляду за додержанням Конституції і законів України, органами місцевого самоврядування в районах та областях вводиться інститут префектів. За словами Президента, префекти призначатимуться за принципом, яким нині призначаються голови ОДА - Указом Президента України за поданням Кабінету Міністрів України. Однак, зауважив Глава держави, вони матимуть значно менший обсяг повноважень - не втручатимуться в оперативне управління, не розпоряджатимуться фінансовими ресурсами місцевого самоврядування,а лише здійснюватимуть контрольно-наглядові функції. Водночас префект матиме право зупиняти дію актів місцевого самоврядування з мотивів їх невідповідності Конституції чи законам України з одночасним зверненням до суду.


Джерело: http://www.president.gov.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...