середу, 13 вересня 2023 р.

«Демократія – врядування іменем народу, силами народу і для народу»

За рішенням Генеральної Асамблеї ООН щорічно 15 вересня в світі відзначається Міжнародний день демократії. Це надзвичайно важлива дата і для України, наша держава ось уже кілька десятиліть рухається шляхом утвердження принципів народовладдя.

Демократія – універсальна суспільна загальнолюдська цінність, яка є фундаментальною основою для побудови принципів всіх провідних держав, співтовариств та союзів. Головними її ідеями є свобода та рівноправ’я, а принципи базуються на верховенстві прав людини. З грецької мови це слово перекладається як влада народу. У сьогоденному розумінні демократія – це політичний режим, за якого народ визнається єдиним легітимним джерелом влади.
Україна має власну тривалу та глибоко закорінену демократичну традицію. Елементи демократії були ще у Київській Русі, у козацькому самоврядуванні та організації міського життя на принципах магдебурзького права. Протягом століть українці зберігали свої автентичні риси, народну багату культуру, демократичні традиції та національну гідність.
Сучасна українська держава є демократичною за всіма юридичними ознаками. У Конституції України записано, що «Україна є суверенна і незалежна, демократична, соціальна, правова держава. Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ».
На думку багатьох експертів війна в Україні в геополітичному плані – це протистояння демократичних держав, з одного боку, та автократичних, з іншого. Збройні Сили України та наші героїчні співвітчизники тримають небо над вільним світом. Ми воюємо за цінності свободи та демократії і висловлюємо вдячність іншим цивілізованим країнам світу за підтримку у цій боротьбі.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...