пʼятницю, 21 квітня 2023 р.

Отриману за кордоном допомогу більше не потрібно декларувати в Україні

Мільйони громадян України знайшли прихисток в інших державах з початком повномасштабної збройної агресії Російської Федерації проти України. Перебуваючи за кордоном, багато хто з них отримує фінансову допомогу від іноземних країн або іноземних благодійних організацій, у зв'язку з чим перед ними постало питання, чи потрібно декларувати таку допомогу в Україні?
Відтепер – ні. Ухвалений Верховною Радою Закон України №7632, серед іншого, врегульовує питання щодо звільнення від подачі звітності про майновий стан на доходи осіб, які отримували доходи у формі матеріальної допомоги від іноземних держав або іноземних благодійних організацій.
Отже, фізичні особи, громадяни України, які вимушені були виїхати за кордон, звільняються від необхідності подавати в Україні податкову декларацію, якщо вони отримали «пільговані» доходи.
Наразі, згідно з чинним законодавством, громадянин України має подавати декларацію до української податкової, якщо проживає за кордоном, лише в тому випадку, якщо він є податковим резидентом України.
Хто такий податковий резидент визначається у Податковому кодексі України:
  • юридичні особи та їхні відокремлені особи, які утворені та провадять свою діяльність відповідно до законодавства України з місцезнаходженням як на її території, так і за її межами;
  • дипломатичні представництва, консульські установи та інші офіційні представництва України за кордоном, які мають дипломатичні привілеї та імунітет;
  • фізособа-резидент - фізична особа, яка має місце проживання в Україні.
В свою чергу, коли біженці – громадяни України стали податковими резидентами інших країн, але продовжують отримувати доходи з джерелом походження з України, питання подання декларації вирішується вже згідно із законодавством тієї країни, податковим резидентом якої став біженець.
Україна гарантує піклування та захист своїм громадянам, які перебувають за її межами, та робить все можливе, аби вони могли уникнути додаткових труднощів.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...