вівторок, 9 травня 2023 р.

Як запобігти зламу акаунтів у соціальних мережах та месенджерах

Шахраї зламують облікові записи в соціальних мережах та месенджерах (фейсбук, інстаграм, телеграм, вайбер, сігнал). Для цього поширюють фішингові посилання, наприклад, під виглядом пропозицій взяти участь у голосуванні, конкурсі, пропозицій роботи в інтернеті тощо. Перейшовши за посиланнями, громадяни вводять логіни та паролі від своїх акаунтів у соціальних мережах/месенджерах, які автоматично стають відомі шахраям. Також, щоб виманити паролі до акаунту в інстаграмі, шахраї надсилають фейкове повідомлення від цієї соціальної мережі начебто про отримання блакитного бейджа (верифікацію акаунту).
Далі шахраї від імені власника акаунту розсилають підписникам однакові повідомлення такого змісту: "Привіт! Позич, будь ласка, гроші до завтра! Дуже треба!".
Суму шахраї зазначають різну, вказують номери своїх карток, привласнюючи в такий спосіб кошти осіб, які погоджуються їх позичити.
Як запобігти зламу акаунтів у соціальних мережах та месенджерах:
  • створювати складні та унікальні паролі для кожного акаунту;
  • налаштовувати двофакторну автенфікацію всюди, де це можливо.
Багатофакторна автентифікація – це, коли для входу до акаунту, крім логіна та пароля, потрібно ввести код підтвердження, що приходить на смартфон, електронну скриньку або у відповідний додаток;
  • не переходити за сумнівними посиланнями;
  • тримати в секреті свої логіни та паролі;
  • не вводити свої логіни та паролі від акаунтів на незнайомих та підозрілих вебсайтах.
Перш ніж ввести логін та пароль – перевірте адресу необхідного ресурсу, адже будь-які відмінності можуть свідчити про те, що ви опинилися на фішинговому сайті.
Що робити, якщо отримали повідомлення від друга з проханням позичити гроші:
  • запитати у друга те, що можете знати тільки він та ви. Таке запитання одразу викриє шахрая;
  • перетелефонувати другові за номером, який ви точно знаєте, а не на той, що зазначений в акаунті сторінки в соціальних мережах/месенджері. Бо, якщо шахрай зламав сторінку, то міг змінити номер телефону в профілі жертви.
Якщо ви стали жертвою шахрайства, заповніть форму зворотного зв’язку на сайті кіберполіції: https://ticket.cyberpolice.gov.ua/.
Більше інформації про правила платіжної безпеки на сайті #ШахрайГудбай: https://promo.bank.gov.ua/stopfraud/.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...