вівторок, 23 травня 2023 р.

Психологічна та психіатрична допомога в медзакладах країни безоплатно

Українці мають можливість отримати психологічну та психіатричну допомогу в медзакладах країни безоплатно
Розповідаємо, де і в який спосіб це можна зробити.
Звернутися до свого сімейного лікаря.
Зауважимо: якщо в умовах війни ви втратили звʼязок зі своїм сімейним лікарем (наприклад, через вимушене переселення), ви можете звернутися до іншого сімейного лікаря за місцем свого фактичного перебування – для цього не потрібно підписувати декларацію.

Звернутися до лікаря «первинки», який пройшов спеціальне навчання.
У межах Всеукраїнської програми ментального здоровʼя близько 10 000 лікарів первинної ланки надання медичної допомоги – сімейні лікарі, терапевти, педіатри – отримали сертифікати про навчання з ведення поширених психічних розладів та можуть надавати кваліфіковану психологічну допомогу людям із психічними розладами.

Самостійно звернутися до вузького фахівця з психічного здоровʼя.
Власне, самостійно у разі потреби можна звернутися до психолога у закладі охорони здоровʼя. А якщо є підозри на симптоми психічного розладу – до лікаря-психіатра. Для самозвернення до цих фахівців направлення не потрібне.

Звернутися до приватного фахівця.
Будьте уважними й перевіряйте інформацію щодо компетентності спеціаліста, до якого плануєте звернутися по психологічну допомогу. Зокрема, Яна Українська, завідувачка сектору з охорони психічного здоровʼя департаменту медичних послуг МОЗ України, радить питати фахівця з психічного здоровʼя про його освіту. За її словами, професіонал завжди залюбки продемонструє свої сертифікати та дипломи – адже це свідчення про його компетентність.

❕Також зверніть увагу, що послуги приватних фахівців можуть бути безоплатними, частково безоплатними (наприклад, безоплатна лише перша зустріч) або платними. Тому варто завчасно дізнатися про вартість і умови надання психологічної допомоги, якщо ви звертаєтеся до приватного психолога.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...